Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/assurantiesverheecke.be/httpdocs/includes/menu.inc).

De kosten van een ongeval op de skipiste

Hebt u enig idee hoeveel de kosten van een medische tussenkomst op de skipiste kunnen bedragen?

Help!

Een noodkreet, gevonden op een internetforum:

“Mijn achttienjarige zoon is gaan skiën met zijn vriendin.  
Vermits de vriendin het skiforfait van de twee personen met haar bankkaart had betaald, dacht ze dat de twee skiërs door een medische bijstand gedekt waren. Mijn zoon is bij het skiën jammer genoeg gevallen en moest geëvacueerd worden door de hulpdiensten van de piste. De kosten bedragen 5.683 euro’s. Nu hoor ik dat mijn zoon eigenlijk niet gedekt was. Wat kan ik doen? Bedankt!”

Let op de hoge kosten van de medische hulpverlening

Afhankelijk van de ernst van het medisch probleem kunnen de kosten van medische tussenkomsten op de skipistes enorm oplopen, iets waar veel wintersportliefhebbers zich niet altijd van bewust zijn! Velen vertrekken dus enkele dagen naar de skipistes zonder medische reisverzekering, of met een reisverzekering die hen slechts gedeeltelijk beschermt.

De kosten van een medische bijstand op de skipistes kunnen geval per geval enorm schommelen, afhankelijk van 

  • het medisch probleem dat zich stelt,
  • de omstandigheden van het ongeval,
  • de bestemming,
  • de medereizigers die eventueel mee opgevangen of gerepatrieerd moeten worden,
  • de eventuele hereniging met naaste familieleden die het slachtoffer ter plaatse in het hospitaal komen bezoeken
  • de middelen die ter plekke en bij aankomst in België worden ingezet. 

Twee voorbeelden

Ter illustratie: twee voorbeelden van ongevallen op de skipistes en de kosten die eruit voortvloeien (reële bijstandsdossiers behandeld door Europ Assistance).

Een schouderbreuk in de Franse Alpen

Nathalie T. en haar dochter gaan met de trein naar Frankrijk op skivakantie. 
Na een tweetal dagen skipret in de bergen, maakt Nathalie echter een ongelukkige val en loopt ze een schouderbreuk op. Ze wordt vanuit de skipiste naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Nadat Nathalie er de eerste medische behandelingen heeft gekregen, beslist de bijstandscentrale om haar samen met haar dochter naar België te repatriëren.

Kosten van de tussenkomst:  6.535 €.  Deze kosten slaan op de hulp op de piste, repatriëringskosten per vliegtuig, de ambulancekosten ter plaatse en bij aankomst in België, het honorarium voor de medische begeleiding, de missiekosten voor een begeleidende verpleger, het vliegtuigticket voor de dochter van de verzekerde, de tussenkomst in de medische kosten na terugbetaling van de mutualiteit van de verzekerde. 

Een bekkenbreuk op de Italiaanse skipiste

Simon D. gaat samen met zijn echtgenote met de wagen naar het noorden van Italië om er een tiental dagen gezellig te skiën.  

Helaas raakt Simon op de skipiste betrokken bij een zwaar skiongeval en loopt hij er een bekkenbreuk op. Hij wordt enkele dagen ter plaatse gehospitaliseerd en nadien door de bijstandscentrale overgebracht naar België waar hij zijn hospitalisatie verderzet. Zijn echtgenote, zeer geschokt door de gebeurtenissen op de skipiste, wordt door de bijstandsverlener opgevangen en mee met haar echtgenoot gerepatrieerd.

Kosten van de tussenkomst:  15.495 €. Zij slaan op de repatriëringskosten per sanitaire vlucht, de honoraria van de begeleidende dokter en verpleegster, de ambulancekosten ter plaatse en bij aankomst in België en diverse taxikosten voor de echtgenote en de medische begeleiders.

Los hiervan stuurt de bijstandsverlener nog een chauffeur die de achtergebleven auto van de verzekerde terug naar België zal brengen.

De boodschap is simpel: vertrek niet naar de wintersport zonder medische bijstand die zowel uzelf als uw reisgenoten dekt.
U zult er slechts enkele tientallen euro’s voor moeten betalen en met een gerust gemoed kunnen vertrekken!

Lees ook dossier : "Wintersporten"

bron : Europ Assistance

Share