Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/assurantiesverheecke.be/httpdocs/includes/menu.inc).

Wat met uw brandverzekering na renovatiewerken?

Een nieuwe keuken, de renovatie van uw badkamer of extra kamers op de zolder. Wat zijn de gevolgen als uw woning onderverzekerd is? Welke werken moet u melden aan uw verzekeraar?

Bij de aankoop van een huis of appartement denkt zo goed als iedere koper aan een brandverzekering. Maar al te vaak verdwijnt die polis onderaan in een la om er nooit meer uit te komen. Niet echt verstandig, zeker niet als u uw woning of appartement nadien renoveert.

Welke werken?

'Wie werken uitvoert die de waarde of de indeling van de woning wijzigen, moet zijn verzekeraar op de hoogte brengen', zegt Peter Wiels van Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeraars. Bij de meeste brandverzekeringen voor eigenaars van een gebouw wordt het verzekerd 'nieuwwaardebedrag' bepaald aan de hand van een vragenlijst of evaluatierooster. Dat rooster houdt rekening met het aantal kamers, de oppervlakte van de ruimtes, de afwerking, het aantal gevels, het bouwjaar, ... Elk jaar wordt dat bedrag aangepast aan de prijzenevolutie van de materialen en de lonen in de bouw, zodat het verzekerde bedrag up-to-date blijft.

De wet bepaalt dat wanneer het verzekerde bedrag is vastgelegd aan de hand van een evaluatierooster de verzekeraar daarna geen onderverzekering kan inroepen. Op voorwaarde uiteraard dat u intussen geen belangrijke werken hebt uitgevoerd. Want dan stemt het originele rooster niet langer overeen met de realiteit.

'Daarom is het belangrijk dat u een uitbreiding van uw woning meldt bij uw verzekeraar, net zoals een grotere bewoonbare oppervlakte of wijzigingen aan het dak of de structuur van het gebouw', zegt Peter Wiels. Klassieke voorbeelden zijn een aanbouw, extra slaapkamers op de zolderverdieping of een plat dak vervangen door een zadeldak.

Ook de plaatsing van zonnepanelen op uw dak geeft u beter door. 'Nog maar enkele verzekeraars hebben de zonnepanelen opgenomen in hun vragenlijst, maar op termijn lijken zonnepanelen wel een belangrijk criterium te worden. Voorlopig verzekeren de meeste polissen de zonnepanelen automatisch mee en leidt dat niet tot een premieverhoging', zegt Peter Wiels. Ook werken in uw tuin zoals de plaatsing van een carport of de aanleg van een zwembad kunt u maar beter melden. 'Sommige brandverzekeringen bevatten in hun bijkomende waarborgen een dekking voor zwembaden, andere niet', zegt Peter Wiels.

 

Bron : Netto

Share