Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/assurantiesverheecke.be/httpdocs/includes/menu.inc).

Wilt u minder belastingen betalen?

Dat kan met een levensverzekering!

Iedereen wil zo weinig mogelijk belastingen betalen. Wist u dat uw pensioenspaarverzekering, langetermijnspaarverzekering of schuldsaldoverzekering u kan helpen om uw belastingaangifte te optimaliseren?

Pensioensparen

Een pensioenspaarverzekering is fiscaal interessant, omdat u 25% of 30% van uw premie kunt recupereren via uw belastingen. Als u dit jaar 980 euro stort, geniet u een belastingvermindering van 30 % op de gestorte premies en betaalt u in totaal 294 euro minder belastingen. Als u beslist om het toegelaten maximum van 1260 euro te storten, geniet u een belastingvermindering van 25 % op de gestorte premies en betaalt u 315 euro belastingen minder. Voor een gezin kan het fiscaal voordeel oplopen tot 630 euro per jaar.

Op uw 60ste verjaardag (of op de 10de verjaardag van het contract als u dit onderschreef vanaf de leeftijd van 55 jaar), is er een anticipatieve heffing van 8 %. Bij vervroegde afkoop van uw contract wordt het kapitaal belast aan 33 % (verhoogd met de gemeentebelasting). In het geval van overlijden kunnen er successierechten verschuldigd zijn.​​

Federale langetermijnsparen*

​Ook op premies voor langetermijnsparen geniet u een belastingvoordeel van 30 %. U kunt momenteel maximaal 2350 euro per jaar storten (het exacte bedrag is afhankelijk van een aantal criteria​), wat een belastingvoordeel van 705 euro oplevert. Bovendien betaalt u ook minder gemeentebelastingen.

Op uw 60ste verjaardag (of op de 10de verjaardag van het contract als u dit onderschreef vanaf de leeftijd van 55 jaar), is er een anticipatieve heffing van 8 % en is er een taks van 2 % op de premies. Bij vervroegde afkoop van uw contract wordt het kapitaal belast aan 33 % (verhoogd met de gemeentebelasting).​

Schuldsaldoverzekering

Ten slotte biedt ook de schuldsaldoverzekering mogelijkheden tot fiscale optimalisatie.

Belastingvermindering op de gestorte premies

Als de fiscale korf nog niet volledig gevuld is met de kapitaalaflossingen en interesten van uw woonkrediet, kunt u ook de premies van uw schuldsaldoverzekering invullen op uw belastingbrief. Zo optimaliseert u uw fiscaal voordeel. Dit is vooral interessant als u op het einde van het jaar een lening aangaat en de premie voor uw schuldsaldoverzekering in één keer betaalt. In geval van overlijden of vervroegde afkoop wordt het gestorte kapitaal belast.

Soms is het echter fiscaal interessanter om, afhankelijk van uw persoonlijke situatie, de premies van uw schuldsaldoverzekering niet af te trekken van uw belastingen. U geniet dan uiteraard geen belastingvoordeel, maar in ruil wordt het eindkapitaal van uw verzekering ook niet belast in geval van overlijden of vervroegde afkoop.

Dit is interessant als:

uw fiscale korf al volledig gevuld in
 De schuldsaldopremiesdie u er nog bij zou stoppen, leveren u geen extra fiscaal voordeel op,terwijl het
 eindkapitaal wel belast wordt.

u uw nabestaanden zo goed mogelijk wilt beschermen bij uw overlijden
 Door deschuldsaldopremies niet af te trekken van uw belastingen wordt ook heteindkapitaal bij uw overlijden
 niet belast en blijft er des te meerover voor uw nabestaanden.

Schuldsaldoverzekering inbrengen in het kader van pensioensparen

Als u de schuldsaldopremies niet in mindering brengt in het kader van een belastingvoordeel voor de al dan niet eigen woning, kunt u ze wel onderbrengen in de fiscale korf van uw pensioensparen en op die manier fiscaal voordeel genieten. Hoeveel precies, dat leest u hierboven in de rubriek Pensioensparen.
U hebt alleen een attest van uw verzekeraar nodig.

Voorwaarden voor fiscale optimalisatie via levensverzekeringen

Er zijn een aantal voorwaarden om belastingvoordeel te kunnen genieten:

           •u onderschrijft de verzekering voor uw 65 jaar,

           •de belastingplichtige moet de verzekeringnemer en de verzekerde zijn verzekerde én begunstigde zijn in geval
             van leven​,

           •de begunstigingsclausule van uw contract beantwoordt aan de fiscale regels en zijn beperkt.

* Het langetermijnsparen waarvan in dit artikel sprake is, is de belastingvermindering die van toepassing is op de premie van individuele levensverzekeringen die niet gekoppeld zijn aan een hypothecaire lening of die gekoppeld zijn aan een hypothecaire lening voor een niet-eigen woning.

De fiscale behandeling hangt af van de individuele omstandigheden van een klant en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn.

Bron: AG INSURANCE
Gepost 06/06/2019

 

 

 

Share